Jdi na obsah Jdi na menu
 


DIVADLO V PARKU(30)

29. 10. 2008

Mě to baví...

 

Jan AndeltJana Andelta, duši Divadla v parku znám necelý rok. Za tu dobu jsme vytvořili pracovní tým, o kterém bych si troufla říct, že má jednotnou krevní skupinu. Jan mi po celou tu dobu umožňuje skvěle se bavit vymýšlením toho, jak děti obveselit svými postavičkami, dovolil mi zaplnit webové stránky Divadla rozdováděnými pidižvíky a svými výmysly. Jsem mu za to velice vděčná a abych to přesně vyjádřila, je to se mnou zrovna tak, jak to on sám říká o sobě v poslední větě rozhovoru, který mi poskytl. Potěšte se prosím tedy se mnou jeho myšlenkami, záměry i závěry.

Koho především Divadlo potěší?
Divadlo v parku - den loutek a hudby pro malé i velké – je den věnovaný (nejen) dětem a jejich rodičům, který se bude konat 23.5.09 v krásném prostředí Kunratického Zámeckého parku, kde se na dvou jevištích budou střídat profesionální divadelní soubory se zpěváky a muzikanty. (V případě nepříznivého počasí bude využito šapitó s kapacitou cca 250 míst). Program bude složen tak, aby si na své přišla celá rodina, začneme pohádkami pro nejmenší a skončíme koncertem Ivana Hlase, při všech představeních, která chci uvést, se výborně baví děti i rodiče, navíc zde bude bohatý doprovodný program, výtvarné dílny, ukázky řemesel, výroba a prodej loutek a různé formy občerstvení, takže to myslím bude zábava na celý den a pro celou rodinu.

Kdy se zrodila první myšlenka na Divadlo v parku a co Vás k ní vedlo?
Se svým šestiletým synem navštěvujeme různá divadélka v Praze, ale na dobrá představení si klidně uděláme výlet, třeba na Mirotické setkání, které pořádá Ladislav „Loisa“ Tomeš v Jižních Čechách. Právě tam jsem asi před třemi lety začal uvažovat o tom, že bych něco podobného chtěl udělat v Praze.

DIVADLO V PARKU: ILUSTRACE MARKÉTA VYDROVÁ

Máte velmi rád děti a jejich nespoutanou radost. Co by jim měl Váš projekt přinést?
Především zábavu a radost, dětský smích je nejčistší věc na světě. Pohádky navíc díky jednoduchému ději a jasnému pojmenování dobra a zla mají přesah, který my dospělí nevnímáme už tak ostře, ale vzpomínám si na chlapečka – asi tak pětiletého – který se zaťatou pěstičkou vběhl na jeviště ztrestat obrovského loupeživého rytíře, který se právě chystal probodnout princeznu…

S dětmi také spolupracujete na přípravách Divadla. Jak se na to dívají? Baví je to?
Kdysi jsem menší finanční částkou přispěl Základní škole praktické a speciální v Praze 4 Krči a od té doby mi na Vánoce a Velikonoce chodí poštou krásná, ručně zhotovená přání. Nikdy jsem žádné nevyhodil, mám je všechna vystavena. Při pohledu na ně vzniknul nápad na spolupráci, která se úspěšně rozvíjí, mně pomáhá a děti baví, to vše za velké podpory a porozumění ze strany vedení školy a učitelského sboru. Plány máme nejméně do konce školního roku 2008/2009, ale já doufám, že se z pořádání Divadla v parku stane tradice a naše spolupráce bude stálá. Novinky o naší spolupráci se na těchto stránkách budete dozvídat v Galerii.

DIVADLO V PARKU: ILUSTRACE MARKÉTA VYDROVÁ


Jakou máte zkušenost s lidmi kolem sebe, které jste oslovil? Líbí se jim Váš projekt?
Musím to zaklepat… Měl jsem velké štěstí na lidi, které jsem při hledání spolupracovníků oslovil. Profesionalita, spolehlivost a nadšení ilustrátorky Markéty Vydrové, fotografky Markéty Navrátilové a web designera Petra Česáka mi dodávají odvahu. Podporu projektu cítím od první chvíle u všech, na které jsem se obrátil s prosbou o pomoc či spolupráci. Jejich počet neustále roste, tak jak přibývá práce na projektu. Chci také zmínit vstřícný postoj Městské části Praha Kunratice, která nad Divadlem v parku převzala záštitu a přislíbila pomoc.

Setkal jste se i s nějakou negativní reakcí?
Manželka se mně zeptala „ …máš toho málo?“ ale už dobrý, v rodinném krbu už zase hoří… Kromě šestiletého syna mám ještě dvě dospělé dcery , (24 a 26 let), které jsou mými prvními kritiky, někdy se dost nasmějeme… S opravdu negativní reakcí jsem se zatím u nikoho nesetkal.


A jaký je Váš pocit z realizace tohoto skvělého nápadu? Podle Vašeho nadšení Vás tato práce musí velmi těšit…
Mám pocit, že ta práce dává smysl, a slovy uhlobarona Ptáčka od Cimrmanů … mně to baví..!

Markéta Vydrová:-)



Za rozhovor děkuje Markéta Vydrová   

Jak divadlo dopadlo, se můžete podívat ZDE 

.

.

.

.

 

prohlížíte stránku:

 ILUSTRACE MARKÉTA VYDROVÁ

DIVADLO V PARKU - rozhovor

 

Náhledy fotografií ze složky DIVADLO V PARKU - fotogalerie z festivalu